MZ i Simson

Кликнете върху картинката за да гласувате за сайта в BGtop!
Благодарим Ви!

С каква свещ карате ?

Страница 5 от 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  Toecutter on Нед 11 Дек 2011, 21:50

Петър Пейков написа:Да споделя и аз нещо за дългата резба (съжалявам може и да е казано, не съм прочел цялата тема) та на доста коли които по принцип са с къса резба им слагат свещи с дълга, като на струг се премахват последните няколко канала на резбата, за да не стават проблеми при отвъртането на свещта. А главната цел с която се прави това нещо е, че на свещта с дълга резба електродите и ходят до средата на горивната камера (ако нещата са изчислени както трябва) и от там възпламеняването на горивната смес е по- добро. icon_wink
Запалителни свещи


Горката запалителна свещ.. тя живее в дупка, постоянно бива разтърсвана от високоволтов електрошок и трябва да изтърпи цялата жега от непрекъснатите експлозии на горивото. Въпреки, че са една много важна част от запалителната система запалителните свещи често са силно подценявани.

Запалителната свещ има две основни функции. Едната е да произведе искра, която да запали гориво-въздушната смес. За целта е необходим достатъчен волтаж, т.нар. “electrical performance.” Запалването трябва да става в точно определен момент и температура така, че да не се предизвиква предварително запалване на сместа, но и да не се стига до “оливане”. Другата по-малко очевидна функция е да играе ролята на топлообменник, който отвежда част от топлината от горивната камера. Свещите се разделят на “топли” и “студени” според бързината с която могат да отвеждат топлината от горивната камера. Това е тяхната работна температура и е позната още като “thermal performance” , която се определя от топлинното число на свещта.

Топлинното число на една свещ няма отношение към енергията, която се трансферира през свещта. Топлинния обхват на свещта е обхвата от температура в който тя работи добре. Този топлинен обхват се посочва с число за всяка една свещ. По-ниските числа показват по-топла свещ и обратното.

Топлинното число зависи от повърхността и дължината на изолационното покритие, топлинната му проводимост, както и от тази на централния електрод, неговата структура и разположението на края на изолационната обвивка.

Главната външна разлика между една по-топла и по-студена свещ е в дължината на предната част на изолатора. При топлите свещи разстоянието между върха му и металната обвивка на свещта. е по-голямо. По този начин пътя за разсейване на топлината от върха на изолатора до цилиндровата глава е по-дълъг и краят, където се получава искрата остава по-студен.


Последната промяна е направена от Ghost Rider на Нед 11 Дек 2011, 22:10; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
Toecutter
Спамер

Брой мнения : 1237
Points : 1290
Reputation : 20
Join date : 03.04.2011

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  Toecutter on Нед 11 Дек 2011, 21:53

Избора на правилно топлинно число е много важен, тъй като свещта се самопочиства ако горенето става в рамките на 450-500°C. Съответно при по-малко от 450°C ще замърсим свещта, а при по-високи температури, около 800°C ще я прегреем. Това, което трябва да имаме в предвид при избора на топлинно число или при смяна на свещите на един тунингован автомобил е, че не винаги топлинното число 5 на Bosch отговаря на топлинното число 5 на NGK Избора на топлинното число е зависи от много фактори, но ще се опитаме накратко да обобщим някои от тези фактори, които влияят на температурата на свещта.

Обороти и натоварване на двигателя:

Ако двигателя ще работи на високи обороти или повишено натоварване и температури дълго време трябва да изберем по-студени свещи и обратното.

Тип и качество на горивото:

Лошото качество на горивото и ниското октаново число биха могли да предизвикат детонации, които да увеличат температурата в цилиндрите, което от своя страна ще доведе до увеличаване на температурата на всички компоненти в горивната камера и по-ранно запалване. Ако ползваме алтернативно гориво като етанол, ще имаме нужда от по-студени свещи.

Тайминг на запалването:

Ако увеличим предварението на запалването с 10° това ще предизвика увеличение на температурата на свещта със 70 до 100°C. Ако предварението на запалването е настроено близо до нивото на детонации тогава ще имаме нужда от по-студени свещи.

Компресия:

Сгъстяването на мотора ще повиши изискванията към октановото число на използвания бензин. Работата на такъв мотор е близо до детонациите и температурата в цилиндрите е по-висока. За това са необходими по-студени свещи.

Принудително пълнене:

Тъй като тук отново имаме увеличаване на температурите в цилиндъра по-студените свещи също са по-добър вариант за такива двигатели.


Избор на оптимално топлинно число

Има много други фактори, които влияят върху избора на топлинното число, но повечето от тях са незначителни или зависят от други настройки, които биха могли да бъдат коригирани така, че да не се налага да сменяме топлинното число на свещите си. Такива са дори състава на гориво-въздушната смес, температурата и влажността на околната среда, атмосферното налягане и т.н.

Нека обърнем малко внимание и на по-модерните типове свещи и това, което те ни дават сравнено със стандартните.

За да създаде искра запалителната свещ трябва да произведе такова напрежение в пролуката от електрода до заземителя, че въздуха да се йонизира. Това създава много силна топлина, достатъчна да възпламени компресираната гориво-въздушна смес. Формата на електрода е важна дотолкова, доколкото по-острия електрод по-лесно йонизира въздуха в пролуката от една страна, а от друга имаме ефекта на “отхлупване” на искрата. По-острия заземител на свещта би трябвало да дава по-добър контакт на искрата с гориво-въздушната смес, което улеснява запалването и горенето се разпростира много по-плавно.

От казаното до тук излиза, че колкото по-остър е електрода, толкова по-добре. Това е вярно, но с две много важни изключения. Първото е, че прекалено острия край ще разтопи електрода ако температурата му достигне температура близка до температурата на топене на метала от който е направен.

Ето точките на топене на някои метали:

Цинк- 420 °C
Алуминий- 660°C
Мед- 1083°C
Стомана- 1400-1500°C
Платина- 1772°C
Иридий- 2410°C

Проблема е свързан главно с обема на метала на върха на електрода- ако температурата дори за момент достигне точката на топене малко от този метал ще изчезне. Както виждаме температурата на топене на иридия и платината е доста висока и това позволява по-заострени краища на електрода.
Второто изключение е, че прекалено острия електрод ще създаде “гореща точка” в горивната камера. Дори и да не достигнем точката на топене върха на електрода може да се нажежи до толкова, че да предизвиква самозапалване на горивната смес преди да е подадена искра. Така създадената гореща точка ще акумулира топлина до тогава, докато стопи буталото. За да се предотврати това областта около върха на електрода обикновено е по-дебела.

Ето коефициентите на топлопроводимост на най-често използваните в запалителните свещи метали. (W/CM*K)
Цинк- 1.16
Алуминий- 2.37
Мед- 4.01
Стомана- 0.70 – 0.82
Платина- 0.716
Иридий- 1.47
Видимо е, че медта е най-добрия метал за ядрото на свещта.

От написаното до тук разбираме, че колкото по-остър е края на електрода, толкова по-добре, стига да не е чак толкова остър, че да се разтопи или да предизвиква самозапалване на сместа.
avatar
Toecutter
Спамер

Брой мнения : 1237
Points : 1290
Reputation : 20
Join date : 03.04.2011

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  Toecutter on Нед 11 Дек 2011, 21:55

Мед:

Те имат ниска температура на топене и върховете ще се изпарят веднага, ако не се използва широк край на електрода така, че разтапянето му да не променя разстоянието. Въпреки това те трябва да бъдат преглеждани често за да се уверим, че все още има достатъчно електрод. Добри са за двигатели развиващи голяма температура, тъй като предотвратяват самозапалването на сместа.

Платина:

Конструкцията на платинените свещи е близка до тази на медните с изключение на това, че имат тънко покритие от платина върху краищата на електродите с дебелина около 0.004cm. Поради високата точка на топене на платината върховете могат да бъдат направени значително по-остри без да се притесняваме, че ще се увеличи разстоянието при тяхното разтапяне. Същевременно медното ядро спомага за доброто разсейване на топлината. Добри са за ежедневна употреба в нормално аспирирани двигатели поради това, че са надеждни и дълготрайни. Въпреки медната сърцевина не е добре да се използват в много горещи двигатели поради острите електроди, които могат да се разтопят.

Иридий:

Същите като платинените, но с иридий, вместо платина. Поради изключително високата точка на топене на иридия могат да бъдат с много остри върхове без риск от стопяване и би трябвало да издържат много време. Идеални са за високооборотни атмосферни двигатели, където тънкия връх е необходим за по-добра искра, въпреки малкия риск от самозапалване.
И последно още едно предимство на тънките електроди, особено за по-старите автомобили с проблемни запалителни системи- колкото по-тънък е електрода, толкова по-малък волтаж е нужен за да се възпроизведе искра.
Няколко думи и за т.нар. “специални състезателни” свещи.
Според NGK повечето “състезателни” свещи са просто по-студени версии на обикновените свещи, който не предлагат никакво увеличение на волтажа към електрода и вътрешното им устройство с нищо не е по-различно от това на обикновените. Тези специални свещи с нищо няма да допринесат за по-доброто представяне на двигателя, те са просто по-издръжливи на условията в един силно тунингован дв
Coool Coool Coool Дано да съм помогнал и на момчетата от Родопа планина
avatar
Toecutter
Спамер

Брой мнения : 1237
Points : 1290
Reputation : 20
Join date : 03.04.2011

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  Toecutter on Нед 11 Дек 2011, 22:08

Петър Пейков написа:Колеги изолаторката ми изби макар че бях много доволен от нея просто спря да работи и един ден не запалих с нея веднага сложих една зацапана ВМЗ и запалих от раз. Известно време карах с ВМЗ N15 работеше добре но се усещаше леко спънат с нея днес сложих NGK B8HS


Да ама с нея съм още по- спънат отколкото с ВМЗто което е необяснимо.... коментара е ваш icon_wink
Поздрави от Родопа планина tourist
колега от Родопа планина тази свещ която си купил е за мотор МЗ а за симсон е B7HS
avatar
Toecutter
Спамер

Брой мнения : 1237
Points : 1290
Reputation : 20
Join date : 03.04.2011

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  extreme_rider on Нед 11 Дек 2011, 22:14

МЗ и Симсон работят с едни и същи свещи icon_wink
avatar
extreme_rider
Помощник Администратор
Помощник Администратор

Брой мнения : 2348
Points : 2643
Reputation : 232
Join date : 09.08.2009
Age : 28

http://www.bg-nearnici.com

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  Toecutter on Нед 11 Дек 2011, 22:35

Значи мотор 50 см3 и мотор 250см3 работят с еднакви свещи съмнителна работа
avatar
Toecutter
Спамер

Брой мнения : 1237
Points : 1290
Reputation : 20
Join date : 03.04.2011

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  Петър Пейков on Нед 11 Дек 2011, 22:52

Виж не ме интересува Мишо ли си призрачен ездач ли си, през..... Съветвам те да спреш да се заяждаш с мен и аз мога да ти намеря 10000 извадки от интернет и да копирам като ненормален, това всеки може да го намери аз реших да кажа информация, която би могла да помогне на колеги, ако не за друго поне за обща култура. Съветвам те да не се взимаш като най- големия разбирач на Симсон и МЗ защо съм сигурен, че има хора в пъти по- вещи от теб, които нямат твоето самочувствие на про майстор !!! оК
А и защо мотор 50 кубика и такъв 250 да не работят с еднакви свещи май не си прочел копираното от самия теб всичко зависи от това каква е температурата на горене на двигателя и предверение на запалването.

_________________
Simson S50B1 1979........ произвеждан в годините когато мъжете не се обезкосмяваха,наденицата беше от месо,а ракията от грозде! more_bg
avatar
Петър Пейков
Модератор
Модератор

Брой мнения : 953
Points : 1055
Reputation : 97
Join date : 20.03.2011
Age : 23

http://www.shiroka-laka.com/

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  Dichev on Пон 12 Дек 2011, 05:55

NGK,Brisk
avatar
Dichev
Пристрастен
Пристрастен

Брой мнения : 284
Points : 303
Reputation : 17
Join date : 25.10.2011
Age : 22

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  extreme_rider on Пон 12 Дек 2011, 22:28

Аз не се бия в гърдите, че зная ама Мишо хвани отвори най-близкия каталог за свещи и сам ще видиш, че и симсон и МЗ ги дават с една и съща свещ ... Аз не се вслушвам ,че тоя казал на оня, който пък разбрал от третия ,че тази свещ няма да заработи ... Вадя си каталога гледам и пазарувам ... Даже Мишо МЗ-то при първа възможност отива или на платинена свещ или на иридиева от тези дето са за Симсона icon_wink
avatar
extreme_rider
Помощник Администратор
Помощник Администратор

Брой мнения : 2348
Points : 2643
Reputation : 232
Join date : 09.08.2009
Age : 28

http://www.bg-nearnici.com

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  Dichev on Пон 19 Дек 2011, 00:23

Хора в момента карам с SEND n17 уж била българска и съм доволен за сега от лятото съм с нея и не ми е правела проблеми. Мисля да я сменя с такава http://www.makeya.com/view_product.php?product=110220&cat_id=181

Ще има ли някаква разлика и става ли за симсон или да търся друга ?
avatar
Dichev
Пристрастен
Пристрастен

Брой мнения : 284
Points : 303
Reputation : 17
Join date : 25.10.2011
Age : 22

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  Toecutter on Пон 19 Дек 2011, 00:28

extreme_rider написа:Аз не се бия в гърдите, че зная ама Мишо хвани отвори най-близкия каталог за свещи и сам ще видиш, че и симсон и МЗ ги дават с една и съща свещ ... Аз не се вслушвам ,че тоя казал на оня, който пък разбрал от третия ,че тази свещ няма да заработи ... Вадя си каталога гледам и пазарувам ... Даже Мишо МЗ-то при първа възможност отива или на платинена свещ или на иридиева от тези дето са за Симсона icon_wink
къв Мишо те гони тебе не знам
avatar
Toecutter
Спамер

Брой мнения : 1237
Points : 1290
Reputation : 20
Join date : 03.04.2011

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  BaHko on Чет 29 Дек 2011, 18:25

значи преди време много ме мъчеха свещите взимах бриск и карах по 1 месец най много и половина бях пробвал сиг 20 свещи, по едно време съжалявах че съм си взел симсон.. cenzura отидох в плевен в един магазин и казах свещ за симсон, продавача извади каталога и провери и ми даде NGK B8HS от тогава никакви проблеми не съм имал почти година, но правих ремонт и свалих свеща и я загубих ии сега съм пак с бриск но мисля да си поръчам една от пачо изолатор и така и ще направя. icon_wink first
avatar
BaHko
Пристрастен
Пристрастен

Брой мнения : 383
Points : 418
Reputation : 8
Join date : 29.04.2011
Age : 22

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  Mad Max on Чет 29 Дек 2011, 19:43

Аз също карам с НГК и с ВМЗ съм карал. Хубави свещи са. Определено с НГК нямам проблем, а това кой двигател с каква свещ трябва да работи, не се определя от кубатурата, а от нячина на работа и типа на двигателя. Може и 50 и 1000 кубика двигател да са с една свещ, това не зависи от обема на цилиндъра. Руските колици летят с ВМЗ 7, соц моторетките също пеят с тях... Мишо icon_wink

_________________
Караш, падаш, ставаш, но моторист завинаги оставаш!
Ако е машина, нека бъде немска!
Чл. 5. (1) Изучаването на българския език е право и задължение на всеки български гражданин.
avatar
Mad Max
Модератор
Модератор

Брой мнения : 843
Points : 901
Reputation : 75
Join date : 19.10.2009
Age : 26

http://www.stihl.bg

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  kirililiev80 on Чет 29 Дек 2011, 21:03

симсона го карам с бош взех я преди 3 години от магазин бош .много се изненадах когато отвориха каталог и пишеше симсон51 ,пали отраз и върви супер .още пазя някъде из гаража опаковката която беше от старото производство (застояла стока). first
avatar
kirililiev80
Новак
Новак

Брой мнения : 40
Points : 43
Reputation : 3
Join date : 15.08.2010

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  Nikolay_pz on Съб 07 Яну 2012, 18:06

Симсонката преди беше с Шампион,но сдаде багажа свеща и сега съм с Денсо biker
avatar
Nikolay_pz
Ентусиаст
Ентусиаст

Брой мнения : 59
Points : 73
Reputation : 2
Join date : 03.01.2012
Age : 31

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  mitkosimsona on Сря 11 Яну 2012, 21:38

Аз карам със ВМЗ и Magneti Marelli засега съм доволен от тях но скоро може да си взема NGK да пробвам защото както виждам са добри
avatar
mitkosimsona
Почетен член
Почетен член

Брой мнения : 482
Points : 557
Reputation : 30
Join date : 19.08.2011
Age : 22

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  power56 on Чет 08 Мар 2012, 22:18

Колеги какво ще кажете за свещ - beru ultra 14-7DU с дълга резба и пише Made in France ? Дали ще стане на симсона , че днес ми изпадна една такава чисто нова ,търсих каталог ,но не намерих нищо , ако някой има нещо на представа да сподели icon_wink thankyou
avatar
power56
Почетен член
Почетен член

Брой мнения : 475
Points : 559
Reputation : 15
Join date : 06.03.2010
Age : 23

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  Ванката1 on Чет 08 Мар 2012, 22:26

Такива за първи път чувам пък да не говоря за това че са френски.Аз в момента съм с НГК и не ми правят проблем.Предишната ми беше Шампион.
avatar
Ванката1
Новак
Новак

Брой мнения : 36
Points : 45
Reputation : -3
Join date : 25.05.2010
Age : 22

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  power56 on Пет 09 Мар 2012, 00:13

И аз съм с НГК , но по-добро от ВМЗ няма за симсона , а просто тази ми изпадна и да ви попитам :)
avatar
power56
Почетен член
Почетен член

Брой мнения : 475
Points : 559
Reputation : 15
Join date : 06.03.2010
Age : 23

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  PaLMaL on Пет 30 Мар 2012, 03:42

avatar
PaLMaL
Пристрастен
Пристрастен

Брой мнения : 242
Points : 327
Reputation : 6
Join date : 26.08.2011
Age : 24

Върнете се в началото Go down

С каква свещ карате ?

Писане  kadet1 on Пет 20 Апр 2012, 19:04

Аз карам с свещ Champion 9.Преди имах NGK B8HS.С нея карах точно два месеца и половина.Педи две седмици мотора не вървеше оправих го.Донесоха ми една торба със свещи от автомобили OPEL и MOSKVICH сложих Champion 9 и тръгна.Сега върви , докато свещта откаже.
avatar
kadet1
Новак
Новак

Брой мнения : 41
Points : 68
Reputation : 3
Join date : 17.10.2011
Age : 20

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  n1k3 on Вто 04 Сеп 2012, 05:14

Аз в момента карам с Champion, но почна да ми прави проблем с ниските обороти и мисля да си купя Izolator или Denso :)
avatar
n1k3
Редовен потребител
Редовен потребител

Брой мнения : 196
Points : 229
Reputation : 15
Join date : 04.07.2011
Age : 23

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  drifty on Чет 02 Май 2013, 22:05

Днес и аз мисля да подменя свещта, щото на сегашната се появи метализиран косъм и угасва, защото спира да дава искра и тръгва като се почисти. Свещта е NGK B8HS. Като го купих, беше няква скапана свещ. Баща ми реши да я смени, но купил такава с грешно топлинно число. Как да е мотора вървеше. После аз си купих NGK B7HS и бях изключително доволен докато не се повреди, но явно кондензатора беше проблема, защото повреди още 2-3 свещи за нула време. Сега след ремонта бях с един Изолатор, но не съм доволен от него. Купих NGK B8HS и мотора заработи много по-добре. Днес обаче като видяхме косъма и липсата на искра, мисля да купя друга свещ. Сегашната НГК я купих от ауто плюс, но там май не са много качествени стоките, един приятел си купи 4 свещи за мотора и в едната кутия беше вече работила свещ cenzura . Честно казано мисля да си купя B7HS на NGK. Дали ще е добър избор, с нея съм бил най-доволен като палене. От B8HS също върви добре. Днес сложих един изолатор но се усеща как няма мощност мотора.

drifty
Редовен потребител
Редовен потребител

Брой мнения : 192
Points : 203
Reputation : 3
Join date : 02.02.2013
Age : 24

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  ivan ivanov 1991 on Пет 03 Май 2013, 00:14

колега писах ти в другата,ще кажа и тука,един фр изкара около година с изолатор,аз си купих такава преди няколко дена но почна пръска тока и сега карам с една стара вмз7 в ниските е малко зле но защото е стара или кондензатора мисля че е заминал,мисля че е от кондензатора понеже свеща беше нова и изби за няколко дена (5-6),после сложих една от кола с дълга резба(сложих няколко дифтунки за да стане резбата колкото нормалните за мотора) карах 2 дена и тя почна да пръска тока...
avatar
ivan ivanov 1991
Почетен член
Почетен член

Брой мнения : 1032
Points : 1070
Reputation : 24
Join date : 09.05.2011
Age : 27

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  drifty on Пет 03 Май 2013, 00:33

Като я извадя и тоя косъм се махне, заработва все едно не е имало проблем. Токът е на самите електроди, но когато косъма пак се появи (той не изчезва, просто явно го размествам) и спира. Сложих изолатор и с нея върви и няма косъм, но самия мотор прекъсва и му липсва мощност.

drifty
Редовен потребител
Редовен потребител

Брой мнения : 192
Points : 203
Reputation : 3
Join date : 02.02.2013
Age : 24

Върнете се в началото Go down

Re: С каква свещ карате ?

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 5 от 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите