MZ i Simson

Кликнете върху картинката за да гласувате за сайта в BGtop!
Благодарим Ви!

ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО54.533

ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Страница 2 от 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Предишната тема Следващата тема Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  spongi on Вто 13 Юли 2010, 00:49

lachi , колеги ,искам да ВИ кажа на какъв принцип и как действа стробоскопа. Стробоскопа светва когато чукчето даде искра. Той се ползва за двигатели с делко, при които аванса на запалване се регулира със завъртане на тялото на делкото. Стробоскопа се насочва към белезите на маховика и блока и когато стробоскопа даде светлина осветява точно това място с белезите, по този начин виждаш двата противоположни белега и избираш предварението /аванса/ на запалване. Същото можеш да направиш и без стробоскоп като ползваш за целта свещта на мотора. Слагаш индикаторния часовник на мястото на свещта, разхлабваш авансовата плочка, няма значение дали си с чукче или електонно запалване и връщаш коляновия вал на зад. След това слагаш свещта на цилиндъра или кадето ти е удобно, даваш контакт и започваш да въртиш вала към ГМТ. Когато дойде момента на запалване ще видите искра на свещта, тогава трябва да нулирате индикатора и като продължите да въртите към ГМТ след като я достигните ще разберете аванса който имате от часовника. Който разбрал, разбрал.

spongi
Почетен член
Почетен член

Брой мнения: 718
Points: 826
Reputation: 39
Join date: 24.09.2009
Age: 47

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  slavchev_89 on Вто 13 Юли 2010, 12:26

И понеже вече всеки сподели как си прави центровката, бих опитал и аз с риск да мина под ножа...ест майтап...
на моето мз, което е с електронно си правих центровката на запален двигател с разхлабена плочка. Подавам газ и местя малко по малко, докато не ми хареса на мен.
иначе използвам уреда на един приятел, който представлява свещ, на която е изкаран централния електрод и изолатора, и на тяхно място е занитена метална втулка. По средата има канал и нещо като пирон, ама с разделения. Така като въртя коляновия вал по посока ГМТ и гледам коглко мм излизат след подаване на искрата разбирам колко да коригирам от авансовата плочка. Другото си е лесна работа...

А иначе за запалване с чукче и наковалня. Първо разхлабвам болта на чукчето, поставям пластина 0.4мм(имам си ключе с такава) и го притискам и затягам болта. Естествено настройката на чукчето се прави ако ексцентрика е на точното място. След това проверявам с уреда на моя човек колко мм излиза мет. прът след като се отлепят контактите. Аки иска коригиране разхлабвам болтовете на плочката и местя по малко докато не стиган съвсем малко по-голям аванс от заводски зададения...След това пак задължително проверявам колко мм отваря кукчето, защото често се разбутва при местене на плочката...
по-лесно обяснение от това само с картинки...дано да е от полза... icon_wink

slavchev_89
Потребител
Потребител

Брой мнения: 126
Points: 155
Reputation: 3
Join date: 12.02.2010
Age: 26

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Вто 13 Юли 2010, 21:28

spongi написа:lachi , колеги ,искам да ВИ кажа на какъв принцип и как действа стробоскопа. Стробоскопа светва когато чукчето даде искра. Той се ползва за двигатели с делко, при които аванса на запалване се регулира със завъртане на тялото на делкото. Стробоскопа се насочва към белезите на маховика и блока и когато стробоскопа даде светлина осветява точно това място с белезите, по този начин виждаш двата противоположни белега и избираш предварението /аванса/ на запалване. Същото можеш да направиш и без стробоскоп като ползваш за целта свещта на мотора. Слагаш индикаторния часовник на мястото на свещта, разхлабваш авансовата плочка, няма значение дали си с чукче или електонно запалване и връщаш коляновия вал на зад. След това слагаш свещта на цилиндъра или кадето ти е удобно, даваш контакт и започваш да въртиш вала към ГМТ. Когато дойде момента на запалване ще видите искра на свещта, тогава трябва да нулирате индикатора и като продължите да въртите към ГМТ след като я достигните ще разберете аванса който имате от часовника. Който разбрал, разбрал.
Колега spongi, моля Те не казвай на lachi на какъв принцип и как действа стробоскопа,защото се съмнявам да си разглобявал и ремонтирал някога. Не можеш да кажеш, че се използва само за двигатели с делко, защото с него съм правил центровка на симсон, мз, някои модели скутери /няма да споменавам автомобилите/. Условието е двигателя да е устроен така, че да позволява корекция на предварението. На тези, които нямат тази възможност само се контролира как контролера променя центровката в зависимост от работния режим на двигателя /тук имам предвид някои скутери, кросаци,пистаци и автомобили/.
Колега bizika, освен на картера и на плочката, симсона има белег и на ротора на магнета. Стробоскопа се захранва от акумулатор и се свързва с кабела за свеща и светкавицата му се насочва към белега на картера. Тъй като той светва само когато към свеща се подава високо напрежение /за части от секундата/, човешкото око възприема ротора като неподвижен и ако центровката е коректна, белега му се намира срещу този на картера. Ако е изместен назад или напред, съответно се коригира, като се завърта плочката напред или назад.
За центровка на двигатели с чукче и наковалня е писано десетки пъти в този форум, къде по-добре, къде отгоре-отгоре, с пирони, с индикаторни часовници или на искра. Тези начини са задоволителни, но не прецизни /за разлика от стробоскопа/.
За симсон с електронно запалване тези варианти не са приложими, защото там няма начин да се установи кога датчика дава сигнал на комутатора. Онзи начин с искрата на свеща колегата bizika, ако знаеше принципа на действие на електронното, нямаше да го обяснява, защото за да се получи искра на свеща ротора трябва да се върти с определени обороти, така че с въртене на плочката няма начин да види искра /това е валидно за всички магнетни запалвания/.

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения: 945
Points: 1063
Reputation: 111
Join date: 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  spongi on Вто 13 Юли 2010, 23:16

lachi , не искам да събирам дивиденти и да се хваля колко голям монтьор съм , но това което си писал без да ме познаваш ме убижда. Правил съм ремонти и центровки на ЕТЗ-а с електронно запалване и не съм видял никаде каквито и да е белези поставени заводски.За подобни белези можеш да говориш когато са поставени от собственик който след като е решил да прави нещо по мотора си, се е съобразил и е сложил някакви белези по които да се води след като е ,или не е направил. Кажи тогава как на запален двигател с магнет, ще направиш прецизна центровка дори и със стробоскоп без да загасиш мотора ? Това което казваш на колегата, че ротора на електронното трябва да се върти с определени обороти за да даде искра на свещта , много бъркаш. Даваш контакт, въртиш в посока на часовниковата стрелка и чуваш цъкване, връщаш малко на зад и въртиш отново и пак чуваш цъкването и виждаш и искрата на свещта. Опитай и ще видиш ,че е така !

spongi
Почетен член
Почетен член

Брой мнения: 718
Points: 826
Reputation: 39
Join date: 24.09.2009
Age: 47

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  extreme_rider on Сря 14 Юли 2010, 00:17

е не омръзва ми вече от спорове или прекратете или ще трия постове и ще има временни ваканции ... омръзва повярвайте ...
обяснете как се прави двамата както знаете и до тук да приключим с тази тема - да оставям нужните постове а останалите да ги трия ....

_________________
Всеки може да подава газ на правата ... Да раздаваме по завоите да видим, на кой му стиска повече !

extreme_rider
Помощник Администратор
Помощник Администратор

Брой мнения: 2346
Points: 2637
Reputation: 228
Join date: 09.08.2009
Age: 26

http://www.bg-nearnici.com

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Сря 14 Юли 2010, 00:27

Опасявам се, че темата се насочва в грешна посока, но трябва да се изясним.
Първо - Нямам намерение да Обиждам когото и да е дори и хоата, които познавам;
Второ - писах, че се съмнявам да си ремонтирал стробоскопи, а не ЕТЗ-та;
Трето - от това което си писал се разбира, че не знаеш принципа на работа на магнета;
Четвърто - не четеш внимателно какво се пише във форума - ако го правеше, щеше да разбереш, че където съм писал за белези става въпрос за СИМСОН и ако свалиш капака на магнета ще видиш, че плочката може да се разхлаби и завърта при работещ двигател /между другото със симсон занимавал ли си се някога?/.
На мз също се прави центровка със стробоскоп, но на генератора се монтира специален градуиран диск и показалец и белези не са необходими - само милиметрите ход на буталото се превръщат в градуси завъртане на коляновия вал, ако няма готова информация от ръководствата.
И си много прав, за това че се поставя белези, както за центровка на запалването, така и за центровка на разпределителните валове на 4-тактовите двигатели.
Поздрави на всички.

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения: 945
Points: 1063
Reputation: 111
Join date: 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

mz etz 251 e

Писане  ???? on Пет 30 Юли 2010, 14:42

Здравеите колеги разбрах как си правите центровките но на колко мм преди ГМТ ги слагате в моита книжка пише 2.5 + 0.5 мм имам (етз 251Е) но защо не е написано направо 3.0 мм значи тука нещо не разбирам колеги това всеки може да си го сметне това ме кара да имам съмнение че не е точно 3.0 мм

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Съб 31 Юли 2010, 03:25

Центровката е 2,5мм преди ГМТ, а това +0,5 означава, че се допуска отклонение до 0,5мм към + , т.е. 2,6, 2,7, 2,8 и така до 3мм, защото винаги има отклонения, понякога независещи от човека и се препоръчва те да са към +.

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения: 945
Points: 1063
Reputation: 111
Join date: 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  slavchev_89 on Пон 02 Авг 2010, 03:37

Само да попитам нещо, което не е баш по темата... един приятел ме посъветва да сложа диод на кабела на свещта, това усилвало искрата и палело по-лесно...едно време на москвичите и така нататък го били слагало. По-малко горяло и така...има ли нещо вярно в това???
Предварително се извинявам ама не искам да отварям цяла тема за един тъп въпрос... thank_you

slavchev_89
Потребител
Потребител

Брой мнения: 126
Points: 155
Reputation: 3
Join date: 12.02.2010
Age: 26

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Пон 02 Авг 2010, 14:32

Няма такъв иДИОД дето издържа на 25000 волта. Всъщност имаше на старите телевизори - онези ламповите, но да се сложи на двигател просто няма смисъл, с нищо не може да подобри характеристиката на ВВ импулс. Диодите са пасивни елементи, което значи, че не усилват, а само пропускат ток в едната посока.

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения: 945
Points: 1063
Reputation: 111
Join date: 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  ???? on Пет 06 Авг 2010, 00:37

А сега колеги ще ви обясня как си правя и аз центровката Както и другите колеги имам направено на струг желязо с формата на запалителната свещ което се завива на мястото на свеща с долния си краи а горният краи е иэрязан много гладко и правилно .Ще го нарека РЪБ. Това желязо посредата има канал през които минава желязна ос с диаметър около 6мм и на която има разграфени деления през 1 мм по цялата и дължина която е около 10 см .Завивам го на мястото на свеща и вкарвам разграфената ос в канала през отвора на желязото но без да я пускам да падне в цилиндъра и я придържам да опира в челото на буталото С манивелата докарвам буталото на около 1 см преди ГМТ и след това въртя леко манивелата точно до ГМТ. В това положение РЪБЪТ и едно от деленията на пръчката трябва да съвпаднат(ако не ви съвпаднат точно значи долният краи на оста трябва да се отнеме докато съвпадне с някое деление) След това натискаики леко оста пускам буталото надолу до 3 мм гледаики деленията. И готово моментът на подаване на искрата е установен След това вече си намествам плочката на електронното да пусне искрата точно на 3 мм преди ГМТ така пише в книжката и готово .Надявам се да съм бил отново точен.


Последната промяна е направена от fgerg на Пет 06 Авг 2010, 22:33; мнението е било променяно общо 1 път

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Пет 06 Авг 2010, 22:17

Ако тази "пръчка" е с шапка отгоре - нещо като на пирон, няма да има нужда да я държиш и няма опасност да падне в цилиндъра. icon_wink

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения: 945
Points: 1063
Reputation: 111
Join date: 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  ???? on Пет 06 Авг 2010, 22:20

Прав си колега не съм се сетил за това аааа между другото колега lachi направи ми впечатление че все ти ме коментираш може би е съвпадение

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Пет 06 Авг 2010, 23:13

Вероятно е съвпадение. За пръчката се сещам, че шапката може да е отдолу, само че тънка за да не пречи на буталото да достигне до ГМТ, а отгоре да се направи резба М6 и да се навие една гайка - така двете части няма да се разделят.

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения: 945
Points: 1063
Reputation: 111
Join date: 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  ???? on Съб 07 Авг 2010, 00:57

разбрахте колега а само не разбрах къде отгоре да се направи 6мм резба и кои части да не се разделят

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Страница 2 от 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите