MZ i Simson

Кликнете върху картинката за да гласувате за сайта в BGtop!
Благодарим Ви!

ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Страница 1 от 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  spongi on Вто 13 Юли 2010, 00:49

lachi , колеги ,искам да ВИ кажа на какъв принцип и как действа стробоскопа. Стробоскопа светва когато чукчето даде искра. Той се ползва за двигатели с делко, при които аванса на запалване се регулира със завъртане на тялото на делкото. Стробоскопа се насочва към белезите на маховика и блока и когато стробоскопа даде светлина осветява точно това място с белезите, по този начин виждаш двата противоположни белега и избираш предварението /аванса/ на запалване. Същото можеш да направиш и без стробоскоп като ползваш за целта свещта на мотора. Слагаш индикаторния часовник на мястото на свещта, разхлабваш авансовата плочка, няма значение дали си с чукче или електонно запалване и връщаш коляновия вал на зад. След това слагаш свещта на цилиндъра или кадето ти е удобно, даваш контакт и започваш да въртиш вала към ГМТ. Когато дойде момента на запалване ще видите искра на свещта, тогава трябва да нулирате индикатора и като продължите да въртите към ГМТ след като я достигните ще разберете аванса който имате от часовника. Който разбрал, разбрал.
avatar
spongi
Почетен член
Почетен член

Брой мнения : 759
Points : 867
Reputation : 37
Join date : 24.09.2009
Age : 49

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  slavchev_89 on Вто 13 Юли 2010, 12:26

И понеже вече всеки сподели как си прави центровката, бих опитал и аз с риск да мина под ножа...ест майтап...
на моето мз, което е с електронно си правих центровката на запален двигател с разхлабена плочка. Подавам газ и местя малко по малко, докато не ми хареса на мен.
иначе използвам уреда на един приятел, който представлява свещ, на която е изкаран централния електрод и изолатора, и на тяхно място е занитена метална втулка. По средата има канал и нещо като пирон, ама с разделения. Така като въртя коляновия вал по посока ГМТ и гледам коглко мм излизат след подаване на искрата разбирам колко да коригирам от авансовата плочка. Другото си е лесна работа...

А иначе за запалване с чукче и наковалня. Първо разхлабвам болта на чукчето, поставям пластина 0.4мм(имам си ключе с такава) и го притискам и затягам болта. Естествено настройката на чукчето се прави ако ексцентрика е на точното място. След това проверявам с уреда на моя човек колко мм излиза мет. прът след като се отлепят контактите. Аки иска коригиране разхлабвам болтовете на плочката и местя по малко докато не стиган съвсем малко по-голям аванс от заводски зададения...След това пак задължително проверявам колко мм отваря кукчето, защото често се разбутва при местене на плочката...
по-лесно обяснение от това само с картинки...дано да е от полза... icon_wink
avatar
slavchev_89
Потребител
Потребител

Брой мнения : 127
Points : 156
Reputation : 3
Join date : 12.02.2010
Age : 28

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Вто 13 Юли 2010, 21:28

spongi написа:lachi , колеги ,искам да ВИ кажа на какъв принцип и как действа стробоскопа. Стробоскопа светва когато чукчето даде искра. Той се ползва за двигатели с делко, при които аванса на запалване се регулира със завъртане на тялото на делкото. Стробоскопа се насочва към белезите на маховика и блока и когато стробоскопа даде светлина осветява точно това място с белезите, по този начин виждаш двата противоположни белега и избираш предварението /аванса/ на запалване. Същото можеш да направиш и без стробоскоп като ползваш за целта свещта на мотора. Слагаш индикаторния часовник на мястото на свещта, разхлабваш авансовата плочка, няма значение дали си с чукче или електонно запалване и връщаш коляновия вал на зад. След това слагаш свещта на цилиндъра или кадето ти е удобно, даваш контакт и започваш да въртиш вала към ГМТ. Когато дойде момента на запалване ще видите искра на свещта, тогава трябва да нулирате индикатора и като продължите да въртите към ГМТ след като я достигните ще разберете аванса който имате от часовника. Който разбрал, разбрал.
Колега spongi, моля Те не казвай на lachi на какъв принцип и как действа стробоскопа,защото се съмнявам да си разглобявал и ремонтирал някога. Не можеш да кажеш, че се използва само за двигатели с делко, защото с него съм правил центровка на симсон, мз, някои модели скутери /няма да споменавам автомобилите/. Условието е двигателя да е устроен така, че да позволява корекция на предварението. На тези, които нямат тази възможност само се контролира как контролера променя центровката в зависимост от работния режим на двигателя /тук имам предвид някои скутери, кросаци,пистаци и автомобили/.
Колега bizika, освен на картера и на плочката, симсона има белег и на ротора на магнета. Стробоскопа се захранва от акумулатор и се свързва с кабела за свеща и светкавицата му се насочва към белега на картера. Тъй като той светва само когато към свеща се подава високо напрежение /за части от секундата/, човешкото око възприема ротора като неподвижен и ако центровката е коректна, белега му се намира срещу този на картера. Ако е изместен назад или напред, съответно се коригира, като се завърта плочката напред или назад.
За центровка на двигатели с чукче и наковалня е писано десетки пъти в този форум, къде по-добре, къде отгоре-отгоре, с пирони, с индикаторни часовници или на искра. Тези начини са задоволителни, но не прецизни /за разлика от стробоскопа/.
За симсон с електронно запалване тези варианти не са приложими, защото там няма начин да се установи кога датчика дава сигнал на комутатора. Онзи начин с искрата на свеща колегата bizika, ако знаеше принципа на действие на електронното, нямаше да го обяснява, защото за да се получи искра на свеща ротора трябва да се върти с определени обороти, така че с въртене на плочката няма начин да види искра /това е валидно за всички магнетни запалвания/.

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения : 958
Points : 1076
Reputation : 111
Join date : 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  spongi on Вто 13 Юли 2010, 23:16

lachi , не искам да събирам дивиденти и да се хваля колко голям монтьор съм , но това което си писал без да ме познаваш ме убижда. Правил съм ремонти и центровки на ЕТЗ-а с електронно запалване и не съм видял никаде каквито и да е белези поставени заводски.За подобни белези можеш да говориш когато са поставени от собственик който след като е решил да прави нещо по мотора си, се е съобразил и е сложил някакви белези по които да се води след като е ,или не е направил. Кажи тогава как на запален двигател с магнет, ще направиш прецизна центровка дори и със стробоскоп без да загасиш мотора ? Това което казваш на колегата, че ротора на електронното трябва да се върти с определени обороти за да даде искра на свещта , много бъркаш. Даваш контакт, въртиш в посока на часовниковата стрелка и чуваш цъкване, връщаш малко на зад и въртиш отново и пак чуваш цъкването и виждаш и искрата на свещта. Опитай и ще видиш ,че е така !
avatar
spongi
Почетен член
Почетен член

Брой мнения : 759
Points : 867
Reputation : 37
Join date : 24.09.2009
Age : 49

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  extreme_rider on Сря 14 Юли 2010, 00:17

е не омръзва ми вече от спорове или прекратете или ще трия постове и ще има временни ваканции ... омръзва повярвайте ...
обяснете как се прави двамата както знаете и до тук да приключим с тази тема - да оставям нужните постове а останалите да ги трия ....

_________________
Всеки може да подава газ на правата ... Да раздаваме по завоите да видим, на кой му стиска повече !
avatar
extreme_rider
Помощник Администратор
Помощник Администратор

Брой мнения : 2348
Points : 2643
Reputation : 232
Join date : 09.08.2009
Age : 28

http://www.bg-nearnici.com

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Сря 14 Юли 2010, 00:27

Опасявам се, че темата се насочва в грешна посока, но трябва да се изясним.
Първо - Нямам намерение да Обиждам когото и да е дори и хоата, които познавам;
Второ - писах, че се съмнявам да си ремонтирал стробоскопи, а не ЕТЗ-та;
Трето - от това което си писал се разбира, че не знаеш принципа на работа на магнета;
Четвърто - не четеш внимателно какво се пише във форума - ако го правеше, щеше да разбереш, че където съм писал за белези става въпрос за СИМСОН и ако свалиш капака на магнета ще видиш, че плочката може да се разхлаби и завърта при работещ двигател /между другото със симсон занимавал ли си се някога?/.
На мз също се прави центровка със стробоскоп, но на генератора се монтира специален градуиран диск и показалец и белези не са необходими - само милиметрите ход на буталото се превръщат в градуси завъртане на коляновия вал, ако няма готова информация от ръководствата.
И си много прав, за това че се поставя белези, както за центровка на запалването, така и за центровка на разпределителните валове на 4-тактовите двигатели.
Поздрави на всички.

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения : 958
Points : 1076
Reputation : 111
Join date : 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

mz etz 251 e

Писане  ???? on Пет 30 Юли 2010, 14:42

Здравеите колеги разбрах как си правите центровките но на колко мм преди ГМТ ги слагате в моита книжка пише 2.5 + 0.5 мм имам (етз 251Е) но защо не е написано направо 3.0 мм значи тука нещо не разбирам колеги това всеки може да си го сметне това ме кара да имам съмнение че не е точно 3.0 мм

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Съб 31 Юли 2010, 03:25

Центровката е 2,5мм преди ГМТ, а това +0,5 означава, че се допуска отклонение до 0,5мм към + , т.е. 2,6, 2,7, 2,8 и така до 3мм, защото винаги има отклонения, понякога независещи от човека и се препоръчва те да са към +.

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения : 958
Points : 1076
Reputation : 111
Join date : 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  slavchev_89 on Пон 02 Авг 2010, 03:37

Само да попитам нещо, което не е баш по темата... един приятел ме посъветва да сложа диод на кабела на свещта, това усилвало искрата и палело по-лесно...едно време на москвичите и така нататък го били слагало. По-малко горяло и така...има ли нещо вярно в това???
Предварително се извинявам ама не искам да отварям цяла тема за един тъп въпрос... thank_you
avatar
slavchev_89
Потребител
Потребител

Брой мнения : 127
Points : 156
Reputation : 3
Join date : 12.02.2010
Age : 28

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Пон 02 Авг 2010, 14:32

Няма такъв иДИОД дето издържа на 25000 волта. Всъщност имаше на старите телевизори - онези ламповите, но да се сложи на двигател просто няма смисъл, с нищо не може да подобри характеристиката на ВВ импулс. Диодите са пасивни елементи, което значи, че не усилват, а само пропускат ток в едната посока.

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения : 958
Points : 1076
Reputation : 111
Join date : 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  ???? on Пет 06 Авг 2010, 00:37

А сега колеги ще ви обясня как си правя и аз центровката Както и другите колеги имам направено на струг желязо с формата на запалителната свещ което се завива на мястото на свеща с долния си краи а горният краи е иэрязан много гладко и правилно .Ще го нарека РЪБ. Това желязо посредата има канал през които минава желязна ос с диаметър около 6мм и на която има разграфени деления през 1 мм по цялата и дължина която е около 10 см .Завивам го на мястото на свеща и вкарвам разграфената ос в канала през отвора на желязото но без да я пускам да падне в цилиндъра и я придържам да опира в челото на буталото С манивелата докарвам буталото на около 1 см преди ГМТ и след това въртя леко манивелата точно до ГМТ. В това положение РЪБЪТ и едно от деленията на пръчката трябва да съвпаднат(ако не ви съвпаднат точно значи долният краи на оста трябва да се отнеме докато съвпадне с някое деление) След това натискаики леко оста пускам буталото надолу до 3 мм гледаики деленията. И готово моментът на подаване на искрата е установен След това вече си намествам плочката на електронното да пусне искрата точно на 3 мм преди ГМТ така пише в книжката и готово .Надявам се да съм бил отново точен.


Последната промяна е направена от fgerg на Пет 06 Авг 2010, 22:33; мнението е било променяно общо 1 път

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Пет 06 Авг 2010, 22:17

Ако тази "пръчка" е с шапка отгоре - нещо като на пирон, няма да има нужда да я държиш и няма опасност да падне в цилиндъра. icon_wink

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения : 958
Points : 1076
Reputation : 111
Join date : 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  ???? on Пет 06 Авг 2010, 22:20

Прав си колега не съм се сетил за това аааа между другото колега lachi направи ми впечатление че все ти ме коментираш може би е съвпадение

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Пет 06 Авг 2010, 23:13

Вероятно е съвпадение. За пръчката се сещам, че шапката може да е отдолу, само че тънка за да не пречи на буталото да достигне до ГМТ, а отгоре да се направи резба М6 и да се навие една гайка - така двете части няма да се разделят.

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения : 958
Points : 1076
Reputation : 111
Join date : 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  ???? on Съб 07 Авг 2010, 00:57

разбрахте колега а само не разбрах къде отгоре да се направи 6мм резба и кои части да не се разделят

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Пон 09 Авг 2010, 04:03

Приспособлението се състои от две части - едната с резбата, а другата така наречена от теб пръчка. Та на тази пръчка от едната страна се прави шапка, продължава цилиндрична част, разграфена и завършва с резба. След като мушнеш "пръчката" в другата част, навиваш гайката и така двете части остават неразделни с оглед да не се изгуби едната и когато ти потрябва намираш едната, а другата се оказва изпаднала...

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения : 958
Points : 1076
Reputation : 111
Join date : 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  spongi on Пон 09 Авг 2010, 23:58

Точно за такова приспособление говорих в първите си коментари по темата за което Лачи казва, но другото което работи с индикаторния часовник пръчката с шапката е по-къса защото опашката на часовника се пъха във приспособлението което се навива на мястото на свеща на главата и след като буталото избута пръчката на горе, тя избутва опашката на часовника и по него правим центровка каквато си искаш - 2.3, 2.8 и т.н., без никакъв проблем.
avatar
spongi
Почетен член
Почетен член

Брой мнения : 759
Points : 867
Reputation : 37
Join date : 24.09.2009
Age : 49

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  ???? on Вто 10 Авг 2010, 02:52

Колега това със стрелката на часовника не го ли показват в едно от оригиналните немски клипчета за ремонт на МЗ ама аз не мога да го схвана как е

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  lachi on Вто 10 Авг 2010, 03:26

Индикаторният часовник е уред, който служи за измерване на линейно преместване на различни детайли. Това линейно преместване, чрез зъбна предавка се преобразува във въртеливо движение на стрелката, на която един оборот отговаря на 1мм преместване на стеблото. Скалата на часовника е раграфена на 100 деления (на тези дето мерят до 1/100 точност), като на всеки 10 има надпис - 10, 20 и т.н. Така тази стрелка показва стотните и десетите от милиметъра. Има една малка стрелка, която показва милиметрите - обикновено до 10мм. Когато се постави в приспособлението, завито в отвора на свеща, часовника показва изместването на буталото с точност до 1/100мм. Забравих да спомена, че скалата може да се върти и по този начин, когато буталото е в ГМТ, скалата се завърта докато нулата й застане под стрелката. След това кол. вал се завърта в обратна посока, докато часовника покаже предписаното от завода производител разстояние, напр. 2,5мм, 2,8мм и т.н. и точно там трябва да започне да отваря чучето. На този принцип работи твоето приспособление чрез разграфеното стебло,само че то е разграфено през 1мм, а часовника през 1/100мм .

lachi
Глобален модератор
Глобален модератор

Брой мнения : 958
Points : 1076
Reputation : 111
Join date : 20.04.2010

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  spongi on Сря 11 Авг 2010, 01:38

Приятелю, това приспособление ми е останало от баща ми който преди много години беше гаранционен сервиз на завод "Балкан"-Ловеч за Пловдивски окръг, говоря за годините от 1961- 1976 г. Този пиниз има четири т.н. "пръчка с шапка" с които можеш да правиш центровка по този начин на доста модели моторетки, като Симсон, МЗ, ЧЗ и Балкан от всичките модели-50, 75 и 250.
Този чарк представлява едно парче бронз с формата на запалителна свещ с резба която се завива на главата и е разпробита по средата с бургия, първо с по-тънка -около 5-6 мм. а от средата на горе колкото е широка опашката на часовника с който разполагаш. Става дума, че "пръчката с шапка" когато я сложиш с бронзовата втулка трябва да спре до някаде/до средата/ и да не падне в цилиндъра, а като въртиш коляновия вал с 10 ключе в посока на часовника, буталото да опре в "пръчката с шапка" а тя от своя страна да избута опашката на часовника на горе.
Като правиш центровката си и въртиш вала по часовника трябва да си достигнал ГМТ,след това връщаш малко обратно и включваш мотора на контакт, свеща на мотора да е на маса и започваш полека да въртиш напред, след като чуеш чъкане и видиш искра на свеща спираш въртенето на вала. Тогава завърташ подвижната скала на часовника и я зануляваш със стрелката му и след това полека връщаш вала назад и изброяваш внимателно колко оборота ще направи стрелката на часовника обратно до нулата.По този начин ще видиш колко е предварението на мотора ти и така ще можеш да направиш центровка по твой избор и тертип като дадеш напред или върнеш авансовата плочка, няма значение дали си с чукче или електронно запалване.
avatar
spongi
Почетен член
Почетен член

Брой мнения : 759
Points : 867
Reputation : 37
Join date : 24.09.2009
Age : 49

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  extreme_rider on Чет 12 Авг 2010, 02:06

колеги темата НЕ Е ЧАТ !!! има си чат канал има и скайп - използвайте ги

_________________
Всеки може да подава газ на правата ... Да раздаваме по завоите да видим, на кой му стиска повече !
avatar
extreme_rider
Помощник Администратор
Помощник Администратор

Брой мнения : 2348
Points : 2643
Reputation : 232
Join date : 09.08.2009
Age : 28

http://www.bg-nearnici.com

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  nbajani on Нед 19 Сеп 2010, 02:44

Колеги ако някой може да преведе този клип ще е много полезно за всички
avatar
nbajani
Почетен член
Почетен член

Брой мнения : 502
Points : 609
Reputation : 33
Join date : 13.07.2010
Age : 24

http://simson.hit.bg/

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  simson_gb on Вто 02 Ное 2010, 01:41

Това е клип как се прави центровката но тук го правят със специални уреди . https://www.youtube.com/watch?v=gu4F4lSL0l8&feature=player_profilepage#!
avatar
simson_gb
Пристрастен
Пристрастен

Брой мнения : 238
Points : 300
Reputation : 17
Join date : 21.08.2010
Age : 25

http://bgsimsonimz.forumotion.net/

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  Eleanor on Вто 23 Ное 2010, 03:01

Неска си направих центровката с шублера. Перфектно стана. Сега мотора върви доста по добре. Преди като незнаех как става един "майстор" ми я беше направил - мотора го нямаше хич в ниските обороти. Леко нагорнище ако има и до 1-ва съм стигал. Сега мотора върви дори 2 пъти по добре icon_wink
Обаче забелязах че когато я направя 1.4-1.5мм мотора има повече сила в ниски и средни обороти. Когато го направя 1.8-1.9мм бяга повече на равно повече се реже с едно такова чувство оставам. Това така ли е или просто си въобразявам?

П.С: Има малко луфт когато мръдна нагоре и надоло магнита това означава че са заминали лагерите на кол.вал, обаче това влияе ли на центровката по някакъв начин?

Eleanor
Ентусиаст
Ентусиаст

Брой мнения : 91
Points : 135
Reputation : 2
Join date : 02.12.2009

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  Darkmen on Чет 25 Ное 2010, 05:28

Разстоянието влияе на това как ще работи. по принцип с повече разстояние върви повече (ако е в границите на допустимото).
Ако магнета е застопорен както тябва за вала , луфта в лагерите не би трябвало да пречи на центровката ,не казвам че е хубаво.
avatar
Darkmen
Почетен член
Почетен член

Брой мнения : 422
Points : 468
Reputation : 34
Join date : 19.09.2010
Age : 25

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЕНТРОВКА НА ЗАПАЛВАНЕТО

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите